Te och kaffe sump

Släng inte kaffe sump och te påsar i soporna, de är faktiskt riktigt användbart bl.a. i trädgården.
 
• Påsarna bryts ned.
Visste du att de flesta brittiska tepåsar är gjorda av en släkting till bananen? Manillahampa är gjord från fibern av abaca bladstjälkar. Påsen själv kommer att bryta ner och mycket lite plast som de använder för att försegla tepåsar försvinner nästan inom 6 månader, enligt den brittiska Tea & Infusioner Association.
 
• Tea bidrar med näringsämnen i jorden.
Tebladen innehåller garvsyra och näringsämnen som är naturliga gödselmedel för en trädgård. När tebladen bryts ner, så släpper de näringsämnen i jorden, vilket skapar en sundare uppväxtmiljö, enligt trädgårds Cook.
 
 
 
• Minska skräp.
Gräva ner dina tepåsar i trädgården eller kasta dem i din komposthög hjälper till att eliminera överskjutande avfall.
 
• Tepåsar hålla skadedjur borta.
Använd tepåsar lika så kaffesump de håller onödiga djur borta från dina växter. Lukten avskräcker skadedjur från att tugga på dina blommor och grönsaker. Till skillnad från maskar, gillar inte sniglar och andra insekter såsom myror, syran i kaffe och kommer att hålla sig långt borta från jorden om den är beströdd med kaffe.
 
• Lukten av te fungerar även på katter.
Strö kaffesump eller används te, strö runt din trädgård för att hålla fluffigt söta djuren från att urinera på din favorit växter. (Du kan inte använda detta med krukväxter också) rekommenderar Earth911.
 
 
• Dina tepåsar kan öka växtligheten i trädgården.
Tro det eller ej, kan du odla din egen trädgård med begagnade tepåsar, frön, en plastbricka, vatten och en pappershandduk. Du gro dina frön med tepåsar och sedan plantera dem i trädgården, enligt Kiwi Conservation Club.
 
• Te ökar nedbrytningen av andra objekt.
Om du använder tepåsar i din jord eller komposthögen, syran i te påskynda nedbrytningsprocessen av kompost, vilket innebär att du kan använda kompost snabbare.
 
• Maskar äter teblad.
Maskar kan konsumera teblad. När de smälta bladen och producerar en mer "näringsrik avkomma" gör din jord hälsosammare för odling av växter, enligt VeggieGardener.
 
• Tepåsar hjälpa till med vätske samling.
Gräv ner dina tepåsar nära roten av dina växter, blommor och grönsaker för att hjälpa växterna behålla mer vatten och hålla sig friska.
 
• Tepåsar hjälper till att hålla ogräs borta.
När du använder dina tepåsar i trädgården, kan de hindra tillväxten av ogräs (vilket innebär mindre arbete för dig!).
 
 
Amerikanska kedjan Starbucks har under det senaste året öppnat flera caféer i Sverige, men det är inte det enda den stora kedjan har gjort det: Tagit till vara på sitt sump! Bravo!!!
 
Men kaffesump kan även användas till mycket annat. Här kommer en lista på exempel.
 
• Ta bort dålig lukt
Torka först sumpen på en bakplåt och lägg det sedan i en skål och stoppa in i kylskåpet eller frysen. Det kommer att neutralisera alla dofter. Funkar även bra i garderober och husvagnar som luktar instängt.
 
•Slipp is och halka
Salta isiga gångbanor med kaffe. Torkad kaffesump utgör ett bra grus att sprida på isig mark. Det påverkar inte miljön och syran hjälper till att smälta isen.
 
• Ta bort repor i trämöbler
Om du råkat repa en mörk trämöbel kan du använd kaffesumpen för att ta bort det. Gör en tjock pasta av lite sump och en matsked olivolja. Gnugga sedan in det i repan. Torka torrt.
 
• Rengör svårdiskade kastruller
Lite kaffesump på en trasa kan hjälpa till att ta bort smuts i stekpannor och kastruller. Se bara till att inte använda den på keramik eller saker som lätt tappar färg.
 
• Ta bort djurlöss
Efter att ha badat din hund eller katt, gnugga in 1-2 koppar med kaffesump i pälsen och skölj sedan väl. Det både dödar löss och gör pälsen silkeslen.
 
Det kan vara bra att testa på ett mindre område på djurets hud först, för att se att huden inte blir irriterad. Precis som människor har även djur olika känslig hud.
 
• Slipp illaluktande händer
Ha alltid kaffesump i en burk under diskhon. Nästa gång du ska skiva lök, vitlök, fisk eller annat vars doft sätter sig fast i händerna – ta lite sump och gnugga det mellan händerna och skölj. All lukt borta! Dessutom får du en härlig skrubb!
 
• Slipp askdammet
När du ska sopa upp askan från din spis, lägg dit fuktig kaffesump först och du slipper alla dammoln.
 
• Ge träet ”antik-look
Om du vill få nytt trä att se antikt ut kan du använda den här tekniken och kaffesump.
" Bänken är mitt bästa makeover jobb troligen"
 
 
• Rensa avloppet
Med kaffesump, rinnande vatten och lite diskmedel kan du både lösa upp och rengöra avloppet i såväl kök som badrum. Häll först i sumpen, sedan tre droppar diskmedel och en kanna kokande vatten. I toaletten kan du bara spola ned sumpen som kommer att skrubba rören rena åt dig.
 
 
• Perfekt för body scrub.
Ja, Kaffesump är perfekt för att skrubba kroppen med, huden blir jätte mjuk och len efteråt.
 
 
• Svullna ögonlock.
Urkramade tepåsar kan göra underverk på svullna ögonlock. Doppa två tepåsar i kallt vatten och lägg dem i frysen i 15 minuter. Tepåsarna på ögonlocken och låt verka i cirka 20 minuter.
 
• Rengör mattor.
För rena, smutsfria mattor kan du smått torka en tepåse eller två, och sedan strö ut deras innehåll på mattan. Låt teet torka på mattan innan du dammsuger.
 
• Skorna neutraliseras.
Låt några använda tepåsar torka och lägg dem sedan i skor för att förebygga och neutralisera dåliga lukter.
 
Finns många många fler husmorstips, men nu vet du några som du förhoppningsvis kan testa själv.
 
 Jag testade förra sommaren kaffesump ute i trädgården och tyckte själv se en stor förändring. Självklart ska man inte slå på mängder, ph värdet ändras och marken kan bli för sur för ex. Grönsaker.
Allt med måtta med andra ord :)
 
Hämtat uppgifter från:
RESOURCES UK TEA AND INFUSIONS ASSOCIATION, THE GARDENING COOK, EARTH911, KIWI CONSERVATION CLUB, AND VEGGIE GARDENER och LEVA&BO.